یکی از پرکاربرد ترین رنگهایی که در نقاشی سقف استفاده می شود، رنگ پلاستیک است. از بزرگترین مزایای آن می توان به سرعت اجرای بالا و مقرون به صرف بودن اشاره کرد. این رنگ به دو نوع تمام پلاستیک و نیمه پلاستیک تقسیم می شود که در ادامه به صورت جزئی هر یک از این رنگها را توضیح خواهیم داد.
همانطور که در بالا گفتم، رنگ آمیزی سقف با این رنگ انجام می شود. همچنین استفاده از رنگ پلاستیک برای نقاشی کمد دیواری هم رایج است. این در صورتی است که مجاز به استفاده از این رنگ برای نقاشی سطوح فلزی و سطوح بیرونی نیستید. با خواندن این مقاله می توانید بهترین تصمیم را برای خرید رنگ پلاستیک داشته باشید.
معرفی رنگ پلاستیک
از نقاشی غار تا نقاشی خانه، جمله ای که می توان برای رنگ پلاستیک به کار برد. در گذشته دور برای ساخت رنگ پلاستیک از مواد معدنی و گیاهی استفاده می کردند اما با پیشرفت علم شیمی، فرمول جدیدی از ترکیب لاتکس و ذرات پلاستیک تشیکل شد که ذرات به کار رفته در این فرمول، خاصیت چسبندگی و رنگدانگی دارند که مجموع همه این ترکیبات،رنگ پلاستیک را تشکیل داده است.
برای اجرای نقاشی ساختمان با رنگ پلاستیک، به حل کردن این رنگ با آب نیاز دارید تا محلول بدست آماده مناسب برای رنگ آمیزی باشد. از آنجایی که حلال رنگهای پلاستیک آب است، استفاده از این رنگ بدون بوی بد و ضرر برای انسان هاست. به همین دلیل پیشنهاد می شود در صورتی که افراد بیمار با ناراحتی قلبی یا ریوی در خانه دارید حتما از رنگ پلاستیک یا رنگ اکریلیک استفاده کنید.
با رنگ روغنی بیشتر آشنا شوید
انواع رنگ پلاستیک
خیلی از افرادی که با مصالح نقاشی ساختمان آشنا نیستند و حتی آن دسته از افرادی که با رنگ پلاستیک آشنا هستند فکر می کنند رنگ پلاستیک یک نوع دارد و از همان برای نقاشی سقف یا نقاشی کمد دیواری استفاده می کنند. این در حالی است که رنگهای پلاستیک به دو نوع رنگ تمام پلاستک و نیمه پلاستیک تقسیم می شوند. بیشترین رنگی که در نقاشی ساختمان استفاده می شود نوع نیمه پلاستیک است که در ادامه به توضیح هر یک از این رنگها می پردازیم.
رنگ تمام پلاستیک
رنگهای تمام پلاستیک، قابلیت شستشوی محدودی دارند. می توان گفت این قابلیت در مقابل رنگهای روغنی ناچیز است. در صورتی که تصمیم به رنگ آمیزی دیوار خانه با رنگ پلاستیک گرفته باشید می توانید با هزینه کردن بیشتر، رنگ تمام پلاستیک را برای دیوار خانه استفاده کنید.
رنگ نیمه پلاستیک
پرکاربردترین رنگی که در نقاشی ساختمان به خصوص نقاشی سقف استفاده می کنند رنگ نیم پلاستیک است. علت این محبوبیت مقرون به صرفه بودن این رنگ است . به این نکته دقت داشته باشید این رنگ قابلیت شستشو ندارد و به همین دلیل معمولا برای رنگ آمیزی سقف و کمد دیواری استفاده می شود.
ماده رنگ پلاستیک
این رنگهای برای تغییر رنگ استفاده می شوند. رنگهای پلاستیک که در بازار وجود دارند به رنگ سفید هستند که برای ساخت رنگ مد نظرتان مثل کرم، استخوانی یا رنگ لاجوردی به مادر رنگ ها نیاز دارید. مهمترین مادر رنگ ها که بیشترین استفاده را دارند شامل رنگ گله ماش، رنگ مشکی و پودر لاجورد است که در ظرف ها و بسته های کوچک موجود هستند.
ساخت رنگ لاجوردی را اینجا ببنید.
کاربرد رنگ پلاستیک در نقاشی ساختمان
از این رنگ می توان در دیوارها و سقف های خانه استفاده کرد اما بیشترین استفاده از این رنگ در سقف ها می باشد. همچنین رنگهای پلاستیک برای رنگ آمیزی کمد دیواری هم مناسب می باشند چرا که این نوع رنگ بر خلاف رنگ های روغنی تعرق نمی کند. از این رنگ می توان برای رنگ آمیزی چوب نیز استفاده کرد به شرطی که چوب در مجاورت آب نباشد.
- رنگ آمیزی سقف
- رنگ آمیزی دیوار
- نقاشی کمد دیواری
- سطوح چوبی
در این قسمت بخشی از مزایا و معایب رنگ پلاستیک را گفته ایم این در حالی است که یک مقاله مجزا برای این موضوع نوشته ایم.
مزایا رنگ پلاستیک
- نداشتن بوی بد
- سرعت اجرا بالا
- پوشش ایرادهای دیوار و سقف
- مقرون به صرفه
معایب رنگ پلاستیک
- قابلیت شستشو ندارد
- زود کثیف می شود
- برای هر سطحی مناسب نیست
نقاشی ساختمان با رنگ پلاستیک
گام اول: در گام اول باید تمام ترک های موجود در سطح دیوار یا سقف را با ابزار مناسب( تیغ یا کارتک) باز کنیم.
گام دوم: پس از باز کردن ترک دیوار یا سقف، مرحله بتونه کاری شروع می شود دقت داشته باشید بتونه مورد استفاده در این بخش از جنس بتونه پلاستیک است و با بتونه روغنی متفاوت است. بتونه پلاستیک از ترکیب رنگ پلاستیک با مل ساخته می شود.
گام سوم: در این مرحله تمام دیوار یا سقف را سنباده می زنیم به خصوص قسمت هایی از دیوار که بتونه دارند.
گام چهارم: پس از انجام مراحل بالا حال سراغ، درست کردن رنگ مد نظر می رویم. همانطور که قبل تر گفته شد رنگ های پلاسیتک، بر پایه آب هستند و برای استفاده از این رنگ ها، باید رنگ داخل سطل را ( پلاستیک ) با مقدار مناسب آب، حل کرد تا رقیق تر شود . برای رنگ کردن سقف ها، رنگ شل شده را با پودر لاجورد قاطی می کنیم تا پوشش مناسب تری ایجاد کند. اما برای رنگ آمیزی دیوارها از مادر رنگ های پلاستیک استفاده می کنیم و رنگ مد نظر را می سازیم. پس از ساخت رنگ مد نظربه سراغ رنگ آمیزی دیوار یا سقف می رویم.
گام پنجم: پس از رنگ کردن سطح مد نظر دوباره لکه گیری دیوار و سقف صورت می گیرد. و پس از خشک شدن بتونه ها، به سراغ سنباده زنی می رویم
گام ششم و هفتم: دست دوم رنگ و دست سوم رنگ در گام ششم و هفتم صورت می گیرد
به این نکته دقت داشته باشید رنگ های پلاستیک خیلی سریع تر از رنگ های روغنی خشک می شوند و به همین خاطر می توان در طول روز چند دست رنگ بر روی دیوارها یا سقف ها اجر کرد.
ویدیو مرتبط با آموزش نقاشی ساختمان با رنگ پلاستیک را می توانید در یوتیوب ببنید
نکات کاربردی در اجرای نقاشی ساختمان با رنگ پلاستیک
- فاصله زمانی بین هر لایه رنگ حداقل 1 الی 2 ساعت باشد( در صورت استفاده از کولر یا ورود و خروج هوا می توانید بعد از یک ساعت، لایه دوم رنگ را اجرا کنید)
- در صورتی که بعد از تمام شدن کار، قسمتی از دیوار یا سقف کثیف شود یا بر اثر ضربه خراب شود می توانید آن قسمت را لکه گیر کنید و سپس فقط آن قسمت را رنگ آمیزی کنید.( برای رنگهای روغنی در این شرایط، باید تمام قسمت دیوار رنگ شود )
آیا رنگ پلاستیک بر روی رنگ روغنی قابل اجراست؟
در جواب این سوال باید بگم، بله قابل اجراست. مهمترین مسئله در رنگ آمیزی دیوار و سقف، زیرسازی آن است. همانطور که در بالا توضیح دادم کافیست ترکهای دیوار یا سقف را با بتونه پر کنید سپس می توانید به راحتی رنگ پلاستیک را بر روی رنگ روغنی اجرا کنید. اما یشنهاد می شود بر روی رنگ روغنی، رنگ پلاستیک را اجرا نکنید.
در صورتی که این تصمیم را گرفته باشید( اجرای رنگ روغنی روی رنگ پلاستیک) ابتدا تمام دیوار را بتونه ماستیک کنید سپس اقدام به رنگ آمیزی دیوار با رنگ روغنی کنید.
طریقه پاک کردن رنگ پلاستیک
در صورتی که رنگ پلاستیک بر روی شیشه یا کف سرامیک ریخته شود کافیست با یک تیغ نقاشی یا تیغ شیشه پاکن، رنگ را بتراشید. همچنین در صورتی که این رنگ بر روی کابینت یا کف پارکت ریخته شود کافیست از دستمال خیس برای تمیز کردن استفاده کنید. البته شایان به ذکر است قبل از اجرای نقاشی ساختمان حتما از کاور برای قسمت کابینت و کف پارکت استفاده کنید تا این قسمت ها کثیف نشوند.